lauantai 26. tammikuuta 2013

sitruuna-lakritsineliöt

Kovin esteettisiä leivoksiahan nämä eivät ole.


Viime viikonloppuna juhlittiin kahteen otteeseen, ensin nimipäivää ja sitten äidin synttäreitä. Nimipäiväsankarille tein hetken mielijohteesta herkkuja, joissa tuli esiin hänen lemppari makuyhdistelmä eli sitruuna ja lakritsi. Idean otin Kinuskikissan sivuilta, jossa herkku oli nimeltään lakritsikinuskileivokset. Reseptin niihin löydät täältä: http://www.kinuskikissa.fi/lakritsikinuskileivokset-halloween-teemalla?hakusivu=true. Itse tein tuosta ohjeesta vain puolikkaan annoksen, koska meitä syöjiä oli vain muutama ja halusin testata perinteistä uunipeltiä pienempää uunivuokaa.

Kinuskikissan leivoksissa oli sitruunan sijasta kaakaopohja, joten muunsin pohjan reseptiä nimipäiväsankarin mieltymysten mukaiseksi. Kuorrutteen tein Rollo-lakritsitoffeista, joita sai Candy kingin irtokarkkihyllystä. Ne toimivat kuorrutteessa oikein makoisasti. Oma reseptini oli siis seuraava:

Ainekset:

Pohja:

150g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl glut. jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
loraus sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
Turkinpippuri-rouhetta maun mukaan

Kuorrutus:

125 g lakritsitoffeeta (Rollo, Kick ym.)
1,5 dl kuohukermaa

Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 200 C ja laita pellille tai muuhun sopivaan astiaan leivinpaperi valmiiksi.
2. Pese ja raasta sitruunan kuori sekä purista puolikkaan sitruunan mehu. Anna sitruunan jäädä odottelemaan vuoroaan.
3. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. 
4. Sekoita munat voin ja sokerin joukkoon yksitellen. 
5. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa seos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Sekoita hyvin!
6. Lisää taikinaan sitruunamehu sekä kuoriraaste. Sekoita!
7. Kaada taikina vuokaan tai pellille ja anna paistua uunissa n. 15 min.

8. Kun pohja on jäähtynyt, aloita kuorrutteen tekeminen.
9. Sekoita ja kuumenna kerma sekä toffeet kattilassa. Kuumenna seos ensin kiehuvaksi ja sen jälkeen keskilämmöllä niin kauan, että toffeet ovat sulaneet. Jatka tämän jälkeen keittämistä vielä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.
10. Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lastalla.

Leivoksista tuli oikein hyviä, vaikka pohja ei ihan hirveästi kohonnutkaan. Maut olivat kohdallaan, mutta täytyy olla kyllä sitruunan että lakritsin ystävä, jotta näistä pitäisi. Minulle oli jäänyt jemmaan Bonbonin vaaleanpunaisia kalakarkkeja, jotka sitten murskasin kaulimella ja ripottelin leivosten päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti