tiistai 8. tammikuuta 2013

Todella suklainen pound cake



Sain siskoltani joululahjaksi Martha Stewartin kalenterin, mikä on innostanut minua taas pyörimään kyseisen supernaisen nettisivulla. Amerikkalaiset herkut eivät ole minulle juurikaan tuttuja, kun en ole koskaan päässyt siellä puolella maapalloa käymään, mutta se ei tietenkään estä minua tekemästä niitä täällä Helsingin Arabiassa. Tammi- ja helmikuun teemana saa luvan olla jenkkisuosikit, vaikkakin yksittäisiä poikkeuksia voi näiden kuukausien aikana blogiini ilmaantua.

Näin viimeisen lomapäivän kunniaksi valmistin perheelleni ja ystävälleni suklaisen pound caken. Pound cakesta olen kuullut vain Gilmoren tytöissä, jossa pääosat käyttävät kyseistä kakkua niin sanottuna lohturuokana. Marthan sivuilla pound cake-reseptejä on kuitenkin runsaasti (jopa yksi gluteeniton ohje), joten se tuntuu olevan amerikkalaisten keskuudessa perinteinen kakkumuoto. Kakku oli sellainen kostea kuivakakku, joka onnistuikin erinomaisesti, vaikka siinä ei käytetty mitään kohottavaa ainesosaa kuten leivinjauhetta tai soodaa. Nyt siitä on jäljellä enää alle puolet, joten hyvin maistui itseni lisäksi myös koehenkilöille. Rohkeasti siis kokeilemaan!

Reseptin otin siis Martha Stewartin sivuilta eli täältä: http://www.marthastewart.com/351772/double-chocolate-pound-cake. Muunsin reseptin amerikkalaiset mitat ja lämpötilan meille suomalaisille sopiviksi ja muokkasin sen gluteenittomaksi.

Suklainen pound cake:
Kuvassa on käyttämäni ainekset ja vuoka.


2,4 dl huoneenlämpöistä voita
4,8 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl vaniljauutetta
5 kananmunaa
0,5 tl suolaa
2 rkl kaakaojauhetta
150g suklaata rouhittuna

(Koristeluun käytin vielä 1 dl vispikermaa ja nonparelleja.)

Työvaiheet:

Voi-sokeriseos valmiina
  1. Rasvaa ja tarvittaessa jauhota vuoka. Voit käyttää esimerkiksi mantelijauhoa tai muuta gluteenitonta vaihtoehtoa.
  2. Rouhi suklaa.
  3. Laita uuni lämpenemään. Sopiva lämpötila on 175 C.
  4. Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe.
  5. Aloita sokerin ja voin vatkaaminen. Tämä on tärkein vaihe kohoamisen kannalta! Vatkaa ensin 7 minuuttia, jonka jälkeen kaavi kipon ympärille kertynyt osa yhdeksi kuohkeaksi kasaksi keskelle ja jatka vielä minuutin verran vatkaamista. Voit tehdä tämän joko yleiskoneella tai sähkövatkaimella.
  6. Lisää vaniljauute ja kananmunat yksitellen. Sekoita samalla.
  7. Lisää suola ja sihtaa jauhoseos vähitellen taikinaan. Sekoita huolellisesti.
  8. Lisää taikinaan vielä suklaahiput ja kaada seos vuokaan.
  9. Anna kakun kohota uunissa 65 minuuttia. Kakun tulisi jäädä aavistuksen raa'aksi. 
  10. Jäähdytä kakkua ensin tunnin ajan vuoassa, jonka jälkeen voit kipata sen tarjoilulautaselle ja jäähdyttää vielä hetken.
  11. Koristele haluamallasi tavalla!
Taikinaseos menossa uuniin.
Lämpökäsittelyn jälkeen.


Kermapursotusten myötä kakku on valmis tarjottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti